söndag 4 december 2011

Rågbröd med russin


Rågbröd med russin


Fördeg
7 dl Vatten
350 g Rågmjöl fint
400 g Rågmjöl grovt
1/2 dl Linfrön
200 g Russin
3 tsk Salt

Huvuddeg
1 ½ dl Vatten
1 pk Jäst
200 g Vetemjöl


Fördeg

Blanda samman mjöl, linfrön, salt och vatten.
Knåda degen väl eller kör den i köksmaskin på lägsta effekt.
Täck skålen med ett lock och låt stå över natten

Huvuddeg

Värm vatten till det är fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen.
Tillsätt jästblandningen och vetemjöl till fördegen.
Knåda degen väl (på låg hastighet om du använder köksmaskin).
Låt degen jäsa 1 timma.
Dela degen i 2 lika stora bitar och forma 2 bröd.
Klä 2, 2 liters formar med bakplåtspapper och pressa ner degen.
Låt jäsa under handduk i 45 minuter

Stek bröden längst ner i ugnen på 225 grader i 40-60 min.

Låt svalna på galler.

Om ni inte gillar russin (är ni fan dumma i huvet) så går det utmärkt att byta ut dom mot 2 matskedar honung i huvuddegen.


Det här är mitt absoluta favoritbröd och serveras alltid till helgfrukost.
Jag har planer att göra ett Julbröd med det här som bas och ersätta en del av vätskan med öl och tillsätta nötter/torkad frukt.
Återkommer med omdöme när det är utfört.




(Notera att brödet på bilden är utan russin)

Inga kommentarer: