tisdag 3 januari 2012

Indisk gryta med linser och sötpotatis (Vegan)


Indisk gryta med linser och sötpotatis (Vegan)

Kryddor
1msk Bokhornsklöver
1msk Svarta senapsfrön
5 Nejlikespikar
5 Kardemumma spikar
1 Kanelstång
2 msk Koriander frön
4 Svartpeppar korn
1msk Fänkålsfrön



2 Lagerblad
1/2 msk Spiskummin
1/2 msk Gurkmeja
Muskotnöt, ett par drag på rivjärnet
1 msk Vitvinsvinäger
1/2 msk Socker

1 burk Tomater
4 Sötpotatisar
1 burk Linser

2 Gula lökar
3-5 Chilifrukter
5 Vitlöksklyftor
1-2 Grönsaksbuljongtärningar

Rosta Bokhornsklöver, Senapsfrön, Nejlika, Kanel, Koriander, Svartpeppar, Fänkål, Kanel och Kardemumma i en torr stekpanna. Mortla eller kör i mixer med löken


Stek löken tills den är brun och fin, prick som man har den när man äter pannbiff.
Kör löken i mixern tills den är en slät massa. Om du inte har en mortel eller en kryddkvarn är det läge att slänga i alla rostade kryddor i löken- kör till alla kryddor är helt malda.

Mixa tomater, vitlök och chili slätt

Skala och skär potatisen i 2x2 cm stora kuber. Koka tills den blir mjuk.

Blanda ihop tomatmixen och lökmixen i en kastrull och låt det koka up, ha i kryddorna. koka ca 10 min.

Ha i linser och potatis och låt koka ytterligare 10-15 min. Potatisen ska vara skitmjuk fast inte mos.


Servera med ris, naanbröd och raita

Jag brukar göra enklast möjliga raita som är supergod till het Indisk mat.

Finhacka en rödlök, blanda med vanlig naturell yoghurt och krydda med Garam Masala och salt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Vilken sorts linser avses? Vad menas med en burk linser? /Mvh Ragnar